Tuesday, November 14, 2006

BULGUR PİLAVI


Bulgur ne kadar masum bir tahıldır..Tuzu fazla kaçırsan birşey demez sindirir, suyu fazlamı kaçirdin gene kabullenir kendini ona gore ayarlar...Çok kolay ve çabuk pişer...Zahmetsizdir ama bir o kadarda besleyici...Bakın;100 gr Bulgurda
Kalori(kcal)300
Karbonhidrat(gr)69,8
Protein(gr)12,5
Lipid(gr)1,5
Ca (mg)40
Fe (mg)3,5
Vit B1 (mg)0,40
Vit B2 (mg)0,04
Niacin (mg)4,3 ve ayrıca biz hanımların bolca alması gereken Folik asit bol miktarda bulunmakta...
Ayrıca Bulgur Kanserle mücadelede çok onemli bir kesin kaynağıymış...
Nasılmı pişirilir;Ben gene (sakın bıkmayın) bolca sogan doğruyorum ve doğranmiş sivri biber ile kavuruyorum salçada ekliyorum kavururken.Ben 500 gr.lık bulguru tamamen kullanıyorum ama siz yapacaginiz kişi sayisina gore bir bardak iki bardak olarak ayarlayabilirsiniz..Diyelimki iki bardak bulgur koyduk onunlada biraz kavuruyorum sonra varsa eger elimde et suyu ile pişiriyorum...Bulgurların üzerine cikacak kadar et suyu/su koyuyorum tuzunuda ekliyorum...Aman kısık ateşte pişirin çünkü dibi hemen tutabiliyor...Afiyet Olsun...

Barbunya Pilaki


Bugün yazdan kalma birgün gibi ama tabi yemek olarak...Yazın çuval çuval ayıkladiğimiz ve deepfreeze attığımız barbunyaları kullandım bugün ve tabiki gene yaz domateslerimi...Bir tek patateslerle havuç bu mevsime ait...
1 kg. barbunya için ben 2 büyük boy soğan ve gene bolca sarmısak kullanıyorum...Bazılarımız zeytinyağlıları yaparken çiğden koyuyolar bütün malzemeyi ama ben soğanları ve sarmısakları kavuruyorum ve hatta havuçlarıda kavuruyorum..Havuçun içindeki şeker ortaya çıkıyor kavurunca ve katıldığı sebzeyi daha bir lezzetli yapiyor.Neyse soğanlarımız havuçla birlikte kavruldumu...e tamam o zaman simdi domateslerimizi ekleyelim içine biraz pişşinler, patateslerimizi de ekleyelim biraz tuz biraz kesme şeker sonra barbunyalar...Ben taze barbunyayı haşlamam...vitamini gitmesin diye..kuruyu haşliyorum biraz o kara suyu gitsin diye ki onuda haşlamayanlar varmiş...Gene kısık ateşte pişiriyorum pişme işlemi tamalandıktan sonrada altını kapatıp üstüne az biraz zeytinyağı dolandırıyorum...Ben bide dükkanda vitrine koyuyorumya parlak dursunlar diye...Bide maydanozumuzu koydukmu ver elini muhteşem barbunya pilaki....Afiyet olsun...

Klasik bir menu belki ama guzeldi...


Bugün çorbalardan Tarhana vardı ama ama ne tarhana...Burda Gündoğanda bir teyzeden aldim ev tarhanası...Bodrum'un güneşinde harmanlanmiş, akdenizin tuzlu rutubeti sinmiş üstüne bide o yaşlı ellerin lezzeti katıldımı içine bu soğuk ayazda içmeye doymuyor insan...Ben kişi başina 1 dolu çorba kaşığı koyuyorum ki gün içinde gene koyulaşıyor, bekledikçe daha bir lezzetli oluyor..Ama sanirim bu akşamı bulmuyacak hemen bitecek...Burası günlük güneşlik gözüküyo camların ardından ama burnunuzu çıkartmayacağınız kadar sert bir soğuk var dışarda....

Monday, November 13, 2006

Bugün Bende Pişenler


PORTAKALLI KEREVİZ
32 yaşindayim ve son 4 seneye kadar kerevizden nefret ederdim taki egenin koylulerinden ogrendigim tarife kadar...Simdi ayila bayila yiyorum yemeyenlere tavsiye edilir...
Soğanları piyaz dogradim ve sarmisakla (muhtesem ikili) zeytinyagında hafif öldürdüm...3 büyük kerevize 2 orta boy patates 2 orta boy havuç kullandim.Hepsini irice doğradim ve biraz kavurdum simdi gene isin tılsımlı yanina geldik...2 orta boy portalın ve yarım limonun suyunu sıkarak kerevizlere ekledim yarim kahve fincanıda su koydum 4 yada 5 tane kesme şeker ve tuzunu ekledim cok kısık ateste pisirdim...Mmmmmm çok lezzetli oluyorrr...Ben butun zeytinyağlılara pistikten sonra üstüne biraz salataya koyar gibi zeytinyağı koyuyorum hem lezzet veriyor hemde parlak gorünmesine sebep oluyo...Şimdilik bu kadar.Herkeze afiyet olsun...

Bugün bende pişenler...


PİLAV
Hepimiz pilavı nasil bisirecegimizi biliyoruz artık degilmi ama sunu soylemeden gecemeyecegim mutlaka pilav pisirirken içine iki tane kesemseker ile birkac damla limon ekliyorum beyaz ve tane tane olmasına yardımcı oluyor.Bunuda yemekbiz grubundaki arkadaslarimdan ogrendim...Hepiniz sağolun...

Bugun bende pisenler...


BİBERİYELİ PATATES TAVUK
Hani az once çorba için haşladiğim tavuk varya...onun bütün kemiklerini çikardim fazlaca didiklemeden daha onceden kavurduğum halka şeklindeki soğanların ve sarmısaklarin icine atarak biraz sote ettim...Patatesleri soyup elma dilimleri seklinde keserek cok fazla olmamak kaydi ile fritozde biraz kızarttım sonra bunlarıda tencereye ekledim biraz yazdan paketledigim domateslerim vardi onlarıda ekledim azicik salcaylada renklendirdim..Simdi en onemli kısmına geldik tencerenin kapagını kapamadan once uzerine bir tatlı kasigi kadar kuru biberiye serptim...Iste basit bir yemege tum lezzetini veren baharat BİBERİYE hem patatese hemde tavuga cok uyum sagliyor...Deneyin bayılacaksınız...

Bugun Bende Pisenler....


Terbiyeli Tavuk Corba
Aslında bu corbanın tarifini yazmaya gerek varmi bilmiyorum ama soyle ufaciktan bir yazayim.Babaannem ben kucukken hastalandigimda yapardi sicacik sicacik pek bir guzel oluyodu...Neyse kocaman bir butun tavugu hasladim zaten o tavuklada birazdan tarifini verecegim yemegi yaptim.Neyse haslanmis tavuk suyunun icine minik tavuk parcaciklari attim bir limon bir yumurta bir kasik yogurdu cirparak terbiye yaptim ve bir guzel tavuk suyuna yedirdim sonra arpa sehriye ekledim oldu size terbiyeli tavuk suyuna corba....Afiyet Olsun..